"העוף הבריא שגדל טבעי"? חקירה סמויה בלולי "טבעוף" ו"זוגלובק"
״שיטת גידול ייחודית היא הבסיס של טבעוף", כותבים באתר המותג שבבעלות זוגלובק, ומספרים לנו על "תנאי מחיה טובים" ועל "דאגה יומיומית" לתרנגולים שגדלים "באופן טבעי".
צילום: עומר שושן
כשנכנסנו ללול הסגור, מצאנו על הרצפה גופות צהובות, וביניהן התרוצצו האפרוחים החיים. הלולן הסביר שהם יגדלו מהר: בתוך 42 יום, בקושי חודש וחצי, כבר משתלם לשחוט אותם. מדובר בזני אפרוחים שעברו מניפולציה גנטית לגדילה מהירה — בשפה מכובסת קוראים לזה "השבחה". בלול השני ראינו מה קורה להם כעבור כמה שבועות. בטבע, בגיל הזה הם עדיין אפרוחים. אבל האפרוחים שפגשנו כבר היו לתרנגולים. חלקם התקשו לנשום. חלקם התקשו בהליכה וסבלו מכשילת רגליים — זה מה שקורה כשהרגליים האפרוחיות מתקשות לשאת את משקל הגוף.
אך את המראות המחרידים ביותר ראינו בלול תרנגולי הודו המשווקים לחברת "זוגלובק". בין היתר, גילינו שם מתחם של תרנגולי הודו הסובלים מעיוותים גופניים קשים ומחרידים: תרנגול הודו שצווארו מעוות ומעוקל לאחור, מנסה נואשות שוב ושוב להרים את ראשו ללא הצלחה; אחר עם נוצות מרוטות וכתמי דם; שלישי שרוע על הקרקע, חיוור, ספק אם יכול לנוע; שניים עם עיוות במקור וגידול נפוח על מחצית פניהם; ועוד כמה תרנגולים חלשים שראשם מורכן, בקושי זזים. נראה שאיש לא חשב לסייע להם בטיפול רפואי או בהמתת חסד: גם במצב כזה, תעשיית הבשר אינה רואה בהם דבר מלבד הזדמנות להפיק רווח כלכלי שחבל להחמיץ.
זו לא הפעם הראשונה ששמה של "זוגלובק" נקשר לפגיעה בבעלי-חיים. כשתועדו עובדים דוחסים באלימות תרנגולי הודו לכלובים רעועים לאחר תאונת משאית בדרך למשחטה, "זוגלובק" הביעה שאט נפש וטענה ש"זו לא דרכה של החברה". כשפעיל "אנימלס" וכתב "כלבוטק" תיעד את ההתאכזרות לתרנגולים במשחטת "זוגלובק", היא הצהירה שהדברים אינם משקפים את "רוח חברת זוגלובק ומדיניותה". תחקיר אחר תחקיר, הולך ומתברר שאצל "זוגלובק", ההתעללות היא מדיניות.
פנינו לזוגלובק לקבלת תגובה. במקום תגובה קיבלנו מכתב מעורך-דין עם איומים מרומזים. להם יש עורכי-דין, לנו יש מצלמות. הפיצו את התחקיר כדי שכולם ידעו שמאחורי השניצל יש בעל חיים מעוות וסובל, ושאין כזה דבר "עוף טבעי", גם אם קוראים לו "טבעוף".