סרטוני אנימלס
דלג לתוכן

איך הפך התרנגול מסמל לגבריות לסמל לפחדנות? הסיפור האמיתי של התרנגולות!

אתם בטוח מכירים את הסצנה וזוכרים אותה מאיזשהו סרט הוליוודי. היא מופיעה באינספור סרטים. סדרת סרטי "בחזרה לעתיד", למשל, הפכו אותה לסצנה מרכזית בכל סדרת הסרטים, אבל היא משולבת גם בסדרות טלוויזיה רבות (הבאנו בפרק כמה דוגמאות, מ"משפחה בהפרעה" ועד "סאות'פארק", אבל היה אפשר כמובן עוד הרבה יותר) עד שהפכה לחלק מהתרבות הפופולארית הכללית. גבר אחד אומר לגבר אחר: 'אר יו א צ'יקן?' ("אתה תרנגול?") או 'וואטס דה מאטר? צ'יקן?!' ("מה קרה? [אתה] תרנגולת?") – ובמעין מקבילה מודרנית של הזמנה לדו-קרב – מאלץ אותו להגיב בצורה מסוימת. נראה שמילולית יש כאן האשמה בפחדנות, כשהתרנגול הוא כביכול רק דוגמה ליצור פחדן. אבל למעשה, המילה "צ'יקן" טעונה משמעויות מאיימות הרבה יותר.
אם בודקים מה הסיפור האמיתי מאחורי אותו סיפור מהסרטים על פחדנות התרנגולים מגלים שיש להם דווקא המון אומץ יחסית ליצורים בגודל שלהם. יש שיאמרו שלתרנגולים יש אופי או טבע אלים או שש-לקרב, ששימש בסיס לניצולם ב"קרבות תרנגולים" אכזריים. יש אפילו שיגדירו תרנגולים (לפחות מסוימים, לאו דווקא זכרים) כפזיזים או חמומי-מוח בשל נכונותם להיאבק ביצורים גדולים ומסוכנים מהם בהרבה.
תרנגולות חיות בטבע ביערות, בלהקות קטנות עם תרנגול זכר אחד לרוב. הן מטילות כעשר ביצים באביב, מרובן יבקע אפרוח שיעקוב אחרי האם ויחקה אותה במשך שבועות ארוכים, עד שילמד איך מתנהג תרנגול בלהקה. איך למשל? כמו גיבור. מדענים זיהו כבר עשרות קריאות שונות של תרנגולים, ביניהן כמה קריאות אזהרה שונות מפני סכנות, בהתאם למקור שלהן. כל אפרוח צריך ללמוד איך להזהיר את חבריו ולקחת את חלקו בהגנה הקבוצתית על הלהקה. בסרטונים המשולבים בפרק הזה תוכלו לראות כמה דוגמאות להגנה האמיצה של תרנגולות על האפרוחים שלהן ושל תרנגולים על בנות זוגם. אינספור סרטונים ברשת מספרים כל אחד סיפור גבורה קטן – סיפור אמיתי שנקלט במקרה במצלמת אבטחה על תרנגול שנחלץ להגנת חברתו (הם חיים בחצר פרטית בתור חיות בית) מפני עוף דורס שכמעט הרג אותה, תרנגולת שהצליחה להיראות גדולה פי כמה ממה שהיא באמת ולהתמודד מול עיט אימתני (במונחים תרנגוליים), ועוד ועוד סיפורי חיות מהחיים (כמעט תמיד של תרנגולות שמוחזקות בתור חיות מחמד; הרוב המכריע של התרנגולות בעולם אמנם לא יכול אפילו לחלום על חיים בתור חיית מחמד, אבל אלה התרנגולות שחופשיות מספיק בשביל להפגין התנהגויות מורכבות כמו אלה שבסרטונים). תרנגולות מתגלות בהם בתור חיות חמודות ואמיצות, רחוקות מהדימוי הקולנועי והתרבותי שלהן כמזרח ממערב.
ובאמת, בחברות מסורתיות בכל רחבי העולם – שהכירו תרנגולים חופשיים-יחסית מקרוב יותר מאיתנו – תרנגול נתפס בתור סמל לגבריות ולאומץ (רובנו מכירים שרידים לדימויים האלה בסיפורי חיות לילדים למשל). אז איך ולמה הוא הפך לסמל האולטימטיבי לפחדנות וטמטום וכלומיות בחברה שלנו? למה אפילו בסדרה מתקדמת ואוהדת-חיות כמו "בוג'ק הורסמן" (או בתוך סרט חיובי כמו "פרדיננד") מוצגות תרנגולות בתור משהו שונה מכל יתר החיות? ואיך כל זה קשור לצורה של האל"ף העברית? על זאת ועוד – בפרק החדש של "מה הקטע".

רוצים להפסיק את היחסים החולניים שלנו עם בעלי חיים? בואו לנסות טבעונות עם אתגר 22! הירשמו חינם ונסו ביחד תפריט טבעוני ל-22 ימים עם כל התמיכה והעזרה שתצטרכו 🙂