fbpx דלג לתוכן

כבשים הן טיפשות ובלתי מזיקות? כל האמת על הכבשה!

לרובנו לא ממש יוצא לפגוש כבשים. לא כשהם בחיים לפחות. מבחינת רובנו כבש זה סוג של שווארמה. אבל למרות שאנחנו לא באמת מכירים כבשים או יודעים עליהם משהו, אנחנו מאוד אוהבים להשתמש בכבשים כדימויים: "זאב בעור של כבש", "אל תהיו כבשים!", "שה תמים", "כבשת הרש", "כבשה שחורה"… וכמובן כבשים נפוצים בתור יצורים חמודים בעולם הילדים שלנו: בספרי ילדים – "הכבש השישה-עשר", "צייר לי כבשה!" בספר "הנסיך הקטן" – ובתוכניות טלויזיה כמו "שון כבשון". כבשה (טלה) היא גם היצור שמופיע על הלוגו שלנו 🙂
הכבשים נפרדו מהעזים רק לפני 4 מיליון שנים. למרות הדמיון הרב שעדיין קיים ביניהן, חלקים גדולים מהאנושות החליטו לראות בכבשים דימוי לטוב טהור (זאבים משמשים כניגוד ההפוך לכבשים) כשבמקביל עזים נתפסות כסמל הרוע והטומאה (הכל בגלל זקן קטן?!). השטן בכבודו ובעצמו מיוצג כיום לרוב בדמות איש-עז, כולל זקנקן, פרסות וקרניים מובהקים של עז.
בפרק הזה של מה הקטע נתוודע אל סיפור מרגש של כבש שנלחם על חייו בלב ים – והוצל על ידי נער אמיץ; נראה איך ביות הכבשים שינה את מבנה הגוף שלהן ואיך התחילו בני אדם להפיק מכבשים גם צמר וחלב ו"לטפח" אותן גנטית; נגיע ליונק המשובט הראשון – הכבשה המפורסמת דולי – ונבין למה בחרו המדענים דווקא כבשה למשימה; נכיר טלה חמוד בשם וינטר ונראה איך טלאים, כמו כל הגורים, אוהבים משחקים, ליטופים ופינוקים; נגלה שכבשים יכולות להיות לא לגמרי חסרות אונים מול בני אדם אפילו כיום, ומסוגלות אפילו להכניס נגיחה כואבת למי שמעצבן אותן; נראה מחקרים שהראו שלכבשים יש זיכרון מצוין, אישיות מובחנת וייחודית, יכולת לפתור בעיות ואפילו אינטיליגנציה רגשית; ולבסוף נראה גם סיפור אמיתי על מדינה אפריקאית שכבשים חיסלו בה את רוב חיות הבר תוך זמן קצר, ונבין למה האסון הזה אמור להדאיג את כולנו.
בסופו של דבר, רק טבעונות או צמחונות (או ירידה משמעותית אחרת בצריכת הבשר) תוכל להקטין את האוכלוסיות העצומות של כבשים ו"חיות משק" אחרות שאנו "מייצרים" ומגדלים ושוחטים כל שנה על כדור הארץ – אוכלוסיות ש"על הדרך" מוחקות את חיות הבר האחרונות ומאיימות על המשך קיומנו על הפלנטה הזו. בואו לנסות איתנו תפריט טבעוני ל-22 ימים, מהבית ובחינם!

בפרק הזה אנחנו מציגים כמה ניסויים שנעשו כדי לבחון כישורים קוגנטיביים של כבשים. הצגת הניסויים לא מהווה תמיכה בביצוע ניסויים בבעלי חיים שכרוכים כמקובל, בפגיעה בהם (כמו כליאה לכל החיים, הצמאה לצורך שיתוף פעולה בניסויים, הרג, ועוד). למרות זאת, ניסויים רחוקים מלהיות אחת הבעיות העיקריות של כבשים בעולם כיום. בעולם שבו חוקי ומקובל לעשות לכבשים "מיולסינג", להוביל אותן ב"משלוחים חיים" של שבועות, וש"קרוסלות" לטלאים הם ממש לא מתקני שעשועים (פרטים נוספים – בסרטון) – נראה לנו כי ראוי להשתמש גם בתוצאות ניסויים שכנראה נעשו תוך פגיעה כלשהי בכבשים – כדי לנסות ולגרום לאנשים רבים ככל הניתן לחשוב מחדש על הדברים הקשים שאנחנו מעוללים ליצורים האלה עדיין, בכל יום מחדש.

Harriet Constable, “Sheep are not stupid, and they are not helpless either”, BBC, 19 April 2017

Veissier, I; Boissy, A; Désiré, L; Greiveldinger, L, “Animals' emotions: studies in sheep using appraisal theories”, Animal Welfare, Volume 18, Number 4, November 2009, pp. 347-354(8)

Joseph O. Ogutu et al., “Extreme Wildlife Declines and Concurrent Increase in Livestock Numbers in Kenya: What Are the Causes?”, PLoS ONE, September 27, 2016.

Animals Australia, “Mulesing in Wool Production: A Disturbing and Painful Practice”

Lee, Caroline & Colegate, Steve & Fisher, Andrew. (2006). Development of a maze test and its application to assess spatial learning and memory in Merino sheep. Applied Animal Behaviour Science – APPL ANIM BEHAV SCI. 96. 43-51

Judy Skatssoon, “Sheep smarter than we think”, Abc Science, 30 August 2005

הסיפור של סהר הכבש:
https://anonymous.org.il/art833.html
https://www.haaretz.co.il/magazine/1.1659905
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4199716,00.html

אריאל צבל, משק-החי כאסון סביבתי: על דו"ח האו"ם "צלו הארוך של משק-החי"

תחקיר סמוי בתעשיית הכבשים בישראל

תחקירים על תעשיית הצמר

"כבש הבית" ו"כבש מופלון" בוויקיפדיה העברית

סרטוני אנימלס